ADD - Energitjuven

Att vara med någon som lider av funktionsnedsättningen ADD är inte alltid enkelt. Det blir lätt fel, "överdrivet" och knasigt. Men vi som lider av ADD har det inte så enkelt vi heller, för vi kämpar mot oss själva, varje dag. Varje minut & varje sekund. En ständig kamp som aldrig tycks nå sitt slut.

1. Ja, jag lyssnade på dig, men nej jag hörde inte.
Med en hjärna som ständigt går på högvarv är inte koncentrationen på topp. Vi är lättdistraherade och tappar lätt fokus. Vi vill inte vara otrevliga, och vi vill visa intresse för vad du säger, men det är inte alltid det går in. Det kanske gick förbi någon som hade en gul tröja på sig. "Åh gult, det är fint. Fast det rimmar på fult... Det är lite konstigt egentligen. Gul var min favoritfärg när jag var mindre, den är så underskattad. Gult är fint ju." OJ FÖRLÅT! Vad sa du?
Eller att vi mumlar "mm" på en fråga, eller skrattar vid fel tillfälle när du berättat att din mormor dött. Det är faktiskt pga alla intryck som vi får in, hela tiden från alla håll och kanter. Fokusen stannar sällan, och förlåt om jag råkar stirra på dig du okända människa, det är inget fel på dig, det var bara jag som fastnade med blicken när jag var i min egna lilla värld.


2. Allt på samma gång, aldrig vila.
Alla sinnesintryck är grovt förstärkta. Tänk dig att allt du ser eller hör under en dag, varenda grej, går in i hjärnan och överanalyseras. VARJE sak. Precis allting, vi tänker och tänker och tänker. Bara det är en enorm påfrestning som heter duga kan jag säga.
Hjärnan går på högvarv dag som natt, vi övertänker vad vi precis sa, eller dendär grejen du nämnde förra veckan. Vi överanalyserar situationer och ältar mycket.
I och med alla miljarder tankar som far runt i hjärnan varje millisekund så behöver vi ordning, rutiner och lugn. Vi vill veta vad som ska hända i förväg (trots att vi oftast glömmer bort det 2 sekunder senare ändå...), vi gillar en någorlunda strukturerad vardag med undantag från vissa impulsanfall. Eftersom kaoset i hjärnan och bland känslorna är så starkt, vill vi ha omvärlden under kontroll. Därför lider många av oss av kontrollbehov, just för att vi inte kan kontrollera oss själva.


3. Jag är inte lat, jag är bara extremt utmattad.
Det är inte bara hjärnan som går på högvarv, utan bland känslorna är det en total röra. Utbrott över så kallade "småsaker", börja gråta av "minsta lilla", när vi känner glädje är det ren eufori. Alla känslor är extremt förstärkta och överdrivna, och de är väldigt svåra att hålla i schack. Och just den grejen, att försöka kontrollera känslorna hela tiden är också en enorm påfrestning. Hela tiden hålla inne, hela tiden inte göra fel, hela tiden fokusera på hur man agerar eller vad man säger så det inte blir knas.
En enorm kamp alltså, i hela kroppen. Ständigt, var dag. Så förlåt om jag inte orkade följa med på festen, men jag hade fullt upp med att inte få ett aggressionsutbrott på mamma för att maten inte var klar den tiden hon sa. Vi VET vad som är rätt/rättvist och fel/orättvist, men detta ständiga krig gör oss så extremt utmattade, och ibland (läs: ofta) orkar vi bara inte med skiten.
Hjärnan håller oss vaken på kvällarna när vi ska sova, och många har sömnproblem. Vilket leder till ÄNNU mer utmattning och mindre ork, samt sämre temperament.

Vi har inte lika mycket energi som andra människor, vi gör ofta fel val av ren impulsivitet och vi totalt svämmar över av känslor och tankar. Vi glömmer bort saker alldeles för snabbt och vi kan inte hålla fokus under en längre tid.
Men snälla, ha tålamod och förståelse mot oss. Vi trycker redan ner oss själva tillräckligt varje dag.
Och jag lovar dig, att visar du förståelse och har tålamod mot en person med ADD, kommer du bli överöst av kärlek och glädje, respekt och härliga stunder tillbaka. För vi har så mycket att ge, vi älskar hårdast, är vi intresserade av något får vi hyperfokus, brinner vi för något går vi all-in, vi satsar allt.

Försök förstå oss, och kom ihåg att vi inte är vår diagnos, vi är också människor precis som alla andra. Men med förstärkta sinnen, som ibland spårar ur. Vi har inte så mycket ork, så snälla ha överseende med det. Det handlar inte om lathet någonstans, för vår värld är förstorad och överdriven. Vi kämpar, dag ut och dag in för att det ska bli rätt, tro mig.


Gillar

Kommentarer

iammisstora
iammisstora,
Du skriver så otroligt bra!! Och jag känner igen mig massor men jag har inte ADD utan autism och mycket stämde in på mig. Fortsätt med bloggandet. Du är en otrolig insperation. Och så stark.
nouw.com/iammisstora
Celinda,
Kunde varit jag som skrev detta
mittlivsomaspie.blogspot.com/
lilian nikky
,
Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. 3 KVINNENS FRUIT 4 FRÄMNINGSSTAV 5 SKYDDSFÖRVALTNING 6 FÖRETAGSSTAV 7 GODT JOBSMAX 8 LOTTERISK STÄLLNING och DOMSTOL.