Kategori:Psykisk ohälsa

Dagvård/mellanvård

Hej alla goa! 🌸
Idag tänkte jag berätta om mina erfarnheter kring dagvården (även kallat mellanvård).
Det är, som det låter, ett mellanting mellan slutenvården och öppenvården. Man går dit varje dag (där jag gick var det 3 veckor, men man kunde gå flera gånger) och är där över dagen, sedan åker man hem. Inte som att vara inlagd alltså, man sover inte över och man har mer frihet!

Jag började där för att inläggning var inte riktigt det jag ville och behövde, men öppenvården hjälpte inte. Så då gick jag på ett möte och fick en plats på mellanvården!
Det var väldigt DBT*-inriktat där, på ett bra och lagom sätt (just där jag gick) och det hjälpte mig otroligt!! Det är som en gruppterapi, man är där med andra människor som har problem och tillsammans med några personal inom psykiatrin så pratar man, lär sig hantera känslor, går på promenader, äter tillsammans, pratar väldigt mycket om saker och med varandra, stöttar och hjälper varandra.
Sjukt nervöst första dagen, men redan dag 3 var jag inne i gruppen och det var som att vi alla känt varandra länge! Suuuupermysig stämning och mellanvården hjälpte verkligen mig!

Man brukar göra upp ett schema tillsammans, anpassat för varje grupp, och det är många pauser. Så det är intensivt, men inte så man inte orkar. Lagom helt enkelt, och jag lärde mig såå mycket där, och mådde så bra under den tiden jag gick där!
Rekommenderar detta till er som inte vill/kan bli inlagda, men inte känner att ett samtal i veckan hjälper. Lärde mig jättemycket, lärde känna nya superfina personer och fick prata ut väldigt mycket, och fick mycket stöttning.

Under pauserna kunde man gå och spela pingis i idrottsrummet brevid, gå ut, rita, prata med de andra, sätta på musik i högtalarna osv! Rekommenderar mellanvård/dagvård faktiskt. Hjälpte som sagt mig enormt.

Har ni ytterligare frågor är det bara att lägga en kommentar, så svarar jag så bäst jag kan!❤

*DBT = Dialektisk Beteende Terapi, kommer ett inlägg om info & mina erfarnheter om detta om några dagar!

Kram,
Fansan 🎀

Gillar

Kommentarer

johannastankarr
johannastankarr,
Här i Helsingborg är Mellanvård att man har tillgång till sina behandlare 5 dagar i veckan och att de kan komma hem till en och träffas 5 dagar i veckan vid behov. Gick/har gått där från Februari fram tills nu, jag ska dock avsluta den kontakten eftersom jag börjat DBT på DBT-teamet istället. Det var bättre än att vara inneliggande/ gå till öppenvården, men DBT funkar mycket bättre för mig personligen.
nouw.com/johannastankarr
Amanda CL,
Låter väldigt bra! Vet inte om alla landsting har det :/ jag gick till en slutenvårdsavdelning 5 dagar i veckan ett tag på BUP innan jag flyttades över till vuxenpsykiatrins mellangård. Men dit gick jag en timme 5 dagar i veckan när jag va 18
amandacarlberg.se