Kategori:Psykisk ohälsa

Frågor & svar!

Har haft två live-videor uppe i en facebookgrupp där folk fick ställa frågor! Dessa är några av frågorna jag fått:

Varför skadade du dig själv första gången?
- Jag var så fruktansvärt arg över något, kommer inte ihåg vad. Någon småsak. Men jag var så arg att jag inte kunde kontrollera mig, som det oftast var när jag kände något. Det var så extremt så jag inte visste vad jag skulle göra, så jag tog till smärta för att dämpa känslorna. När jag upptäckte att det "funkade" (men bara i stunden) hade jag det i huvudet och tog till det när det var som värst.
Åren gick och tillslut gick det utför, blev ett beroende med tvångstankar som ledde till abstinens när jag inte skadade mig.

Kan du säga något om din första inläggning?
- Jag åkte in med ambulans till psykakuten efter en turbulent natt, fick prata med en där och stanna över natten. Dagen efter var det bara att vänta o vänta o vänta... tills jag tillslut fick träffa en läkare, som skrev ut mediciner och pratade, sen fick jag äntligen åka hem. Första inläggningen var alltså "bara" över en natt.


Hur mår du idag/nu för tiden?
- Allmänt mår jag väl ganska bra faktiskt! Alla har sina motgångar och dåliga perioder, och självklart går det väldigt upp och ner, men jag skulle säga att jag mår bra! Jag är inte frisk, men jag mår så mycket bättre än för bara ett år sedan.

Hur tycker du man ska gå till väga för att få bästa vård/hjälp?
- Oj, det är en svår fråga. Just för att det är så himla individuellt vilken hjälp man vill ha och behöver, hur mycket man är kapabel till och hur mycket man vågar. Men hade det varit jag nu - och detta tipset ger jag typ alla för det hjälpte mig och många andra enormt - så skulle jag skriva. Skriva hur länge och mycket som behövdes om hur jag mår, om jag vet varför/vad som kan påverka, hur det påverkar min vardag, vad jag vill att folk ska göra efter de har läst detta osv. Sen lämna det till psykiatrin och/eller föräldrarna. Det gjorde jag, och efter det blev jag tagen på allvar! Det är mitt bästa tips, BÖRJA där iallafall.


Vilka mediciner äter du?
- Concerta, Xanor, Stilnoct, Fluoxetin & Abilify!

Har du någon diagnos?
- ADD, asperger och depression.

Vad får dig att må bra?
- Min pojkvän, familjen, djur, TV-serier, pyssla med något, alltid hålla mig sysselsatt liksom, så inte tankar och sånt börjar spöka! Jag mår bäst när jag får göra saker, i min egen takt och under mina egna krav.

Har du fått några negativa reaktioner av folk utanför sjukvården av dina ärr?
- Ingen som direkt har sagt något, har väl mest varit nedlåtande eller "bitchiga" blickar.

Av vilken anledning/anledningar har du lagts in?
- Självmordsplaner, självskadebeteende, slutat äta, är väl "the main reasons" jag har blivit inlagd under åren.

Vad drev dig till din psykiska ohälsa? Vet du det?
- Jag kommer ta detta i ett separat inlägg, men har mycket att göra med min ADD, och min dåliga egenskap att lätt fastna i mönster och sen svårt att ta mig ur.

Har du varit mobbad?
- Nej, det skulle jag inte säga att jag varit.

Hur upptäcktes ditt självskadebeteende?
- Skulle ta blodprov, drog motvilligt upp ena ärmen och då syntes det.

Gillar

Kommentarer