Kategori:Psykisk ohälsa

Mitt missbruk

Hej hörrni, idag tänkte jag gå in på ett väldigt mörkt ämne, som är extremt känsligt och smärtsamt. Nämligen mitt missbruk.

Jag skadade mig självmant första gången vid ungefär 10 års ålder. Sen jag var 13 år har mitt nästan enda sätt att hantera ångest på varit att skära mig. Men det har blivit så mycket mer.

Ångestdämpningen gick över till ett beroende, ett beroende av att skada mig. Tätt inpå och även än idag får jag grova abstinensbesvär och lider numera av ett tvångsmässigt självskadebeteende.
Som många andra missbruk; droger & alkohol t.ex, fungerar mitt likadant. Det riktigt kliar i hela kroppen, ångesten bara växer & växer inom mig och paniken samt tvångstankarna tar mig till dissociativa tillstånd. När jag inte kan skada mig/inte gjort det på länge.

Tvånget framkommer på det sättet att jag får ångest av att inte skada mig, när allt är läkt får jag panik och måste skada mig på nytt, det måste bli värre/djupare/blöda mer än förra gången. Jag kan känna mig dålig när jag inte skadar mig.

Idag exakt är jag 3 veckor självskadefri och visst, jag är väl lite stolt men varken nöjd eller mår bra över det, alls.

Och det har eskalerat under åren något så extremt. Slå sönder mina händer, svälta min kropp, bränna mig, kedjeröka, överdoser, utsätta mig för dåliga miljöer/umgängen/situationer, skurit mig så jag behövts opererats, sytt oräkneliga många stygn, och fått blodtransfusion två gånger.
Ambulansresor, nätter på akuten, BUA, KAVA, tvångsinläggningar, besvikelsen och sorgen från omgivningen. Jag skadar inte bara mig själv.

Men precis som med alla missbruk är det så fruktansvärt svårt att ta sig ur. Detta har varit min vardag i över 8 år, jag vet inget annat. Det är ett plågsamt krig.

Jag får hjälp, jag går för tillfället i KBT & psykoterapi, samt att jag ska börja ERGT-behandling i september. Och jag håller alla tummar och tår för att jag ska bli fri från detta förbannade missbruket snart.


Gillar

Kommentarer

charlottelinden
fighterwomen85
fighterwomen85,
Starkt och ett jättebra inlägg 👏🏻 Heja dig! Va Stark💪🏻 Jag tror på dig! Du grejar det 😘
nouw.com/fighterwomen85