Kategori:Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa jämfört med Cancer

Idag tänkte jag återigen ta upp ett väldigt tabubelagt men åh så viktigt ämne: psykisk ohälsa.
Jag satt en gång i en diskussion med en person som tyckte jag och en annan var totalt pantade som ens kunde med att jämföra psykisk ohälsa med cancer. Men varför, ärligt talat? Frågan är varför psykisk ohälsa inte tas på lika stort allvar som cancer, varför får man inte jämföra dessa två och VARFÖR är psykisk ohälsa ett så tabubelagt ämne i jämförelse med cancer (eller nästan vilken annan fysiskt sjukdom som helst)?

Jag säger INTE att det ena är värre än det andra, det gör jag inte. Det jag vill få fram med följande text är att psykisk ohälsa KAN jämföras med cancer, utan att man är respektlös.

Psykisk ohälsa sitter främst mentalt, men det kan gå så långt som till fysisk sjukdom. Ni som inte förstår, låt mig förklara några exempel.
• Självskadebeteende kan leda till blodbrist, vilket kan i värsta fall bli dödligt. Man kan även träffa senor, nerver, skelett & muskler. Man kan även få blodförgiftning.
• Depression ÄR en dödlig sjukdom, den kan få en människa att ta sitt eget liv.
• Personer med ätstörningar kan i värsta fall dö eller få skador inuti kroppen för resten av livet. De som är ätstörda kan tappa chansen att någonsin få barn.
• Psykisk ohälsa kan leda till missbruk i alla dess former; rökning, alkohol, droger, sex och andra självskadebeteenden.
• Psykisk ohälsa kan leda till tappad aptit och/eller inte orka ta hand om sin hygien.

Och ni som anser att allt detta är ett VAL, tänk efter en andra gång, tack.
Man kan vara i en psykos eller ha en grov panikångestattack och få en total blackout, man KAN inte alltid styra sig själv. I vissa fall ÄR självmord en handling man gör självmant, men oavsett så är anledningen bakom det beslutet INTE ens eget val eller ens eget fel.
Cancer är inget man väljer att få, men samma sak gäller psykisk ohälsa/sjukdom. Faktiskt.

Båda sjukdomarna kan ta en människas liv, båda sjukdomarna kan i vissa fall botas, båda sjukdomarna är i vissa fall kroniska, och båda sjukdomarna kan komma tillbaka efter att man blivit friskförklarad. Båda sjukdomarna kan vara genetiska. Och BÅDA sjukdomarna är riktigt, riktigt allvarliga.

Oavsett vad du tycker om detta, även om du vägrar att förstå, så kan båda dessa sjukdomar ta död på en annan medmänniska. Och de kan drabba vem som helst.

Cancer är redan väldigt uppmärksammat och vart man än går så finns det nästan alltid någon form av insamling. Och det är JÄTTEBRA! Jag förminskar inte cancer, cancer är en FRUKTANSVÄRD sjukdom som jag inte ens önskar min värsta fiende. Men så är även psykisk sjukdom, och detta behöver uppmärksammas mer. Människor behöver läsa på mer om ämnet, våga förstå och inse väldigt många saker inom psykisk ohälsa, SLUTA tabu-belägga ämnet och TA PSYKISK OHÄLSA/SJUKDOM PÅ STÖRRE ALLVAR!

Gillar

Kommentarer

Melinalinnea
Melinalinnea,
Thats ma gurl yo! Nej men Gud vad härligt att någon fler står på sig!!!!! Älskar att jag inte är ända som anser psykisk ohälsa vara lika viktigt som cancer.
nouw.com/melinalinnea