Kategori:Psykisk ohälsa

Rädslan att må bra

Man kommer till en viss punkt i sitt mående, där man helt enkelt inte vill bli frisk. För man har gett upp, totalt. Mörker är det enda man ser, mediciner på mediciner och ingenting funkar, samtal efter samtal men ingenting ger. Inläggning men såfort man blir utskriven åker man in igen. Man ger helt enkelt upp - "jag förtjänar inte ens att må bra."
"Ingen idé, jag blir ju ändå aldrig frisk."
"Jag orkar inte mer nu, jag ger upp."

Jag lider med er som känner detta just nu, för jag har känt exakt så och tänkt exakt dom tankarna.

Fas 2 - Jag vågar inte bli frisk. Där har jag också varit, och pendlar lite dit emellanåt, fortfarande.
Man känner en enorm rädsla och obehag inför det friska, men varför? Hur kan man bli rädd för att må bra? Kanske ni tänker nu.

Jo, jag ska förklara (vi tar mig som exempel):
När man mått så fruktansvärt dåligt så länge, när ångesten är flera gånger om dagen, det enda man tänker på är självdestruktivitet. År ut och år in. Då "vänjer" man sig vid den sidan av sig själv. Man är van att få ångest (men det betyder inte att den inte är jobbig), man tänker "samma gamla tankar" om och om igen. Man fastnar i ett mönster, en ond cirkel.
Och det är inte lätt att bryta, kan jag säga.
Rädslan för att må bra känner man just för att... det är något annorlunda. Något ovant, nästan konstigt. Därmed blir det läskigt och en rädsla.
Det är fruktansvärt. När man nyss har kommit in på rätt bana så behöver man till på allt känna detta också!? Orättvist, det är var psykisk ohälsa/sjukdom är.
Jag var van vid att skada mig dagligen på alla möjliga sätt, jag var van vid ångestattacker, mörker och depression.
Det var inte lätt att komma över den höga tröskeln att våga må bra, att våga bli frisk.
Än idag kämpar jag, men jag har kommit en bra bit på vägen. Så hörrni, det går!! Kom ihåg det.

Kram,
Fansan 🎀

Gillar

Kommentarer

Betty
,
Jag känner igen känslan.....om jag är frisk kan jag ju bli sjuk......Och det är sååå hemskt. Tänk hur hjärnan tänker. Varför är det lättare att lura sig själv om negativa saker än om att man är bra.Lycka Till med att vara frisk, det är dock just Lycka❤KRAM
Kärnfrisk ,
Vad fint skrivet ❤️
www.karnfrisk.com
LIENE,
Bra att du är på god väg 😊 man vet aldrig vad som finns på andra sidan av ångesten och depressionen om man inte vågar ta ett steg ut. Finns inte så mycket att förlora, bara vinna.
liene.blogg.se
Lisa Engelke ,
All förändring är skrämmande. Att lämna det man känner till oavsett om det är sjukdom och ångest är smärtsamt och svårt. Läkande ligger i att släppa taget. Att ge upp, att hänge sig åt det som är motsatsen till det som gör en illa. Oavsett priset.
www.alltutomlagom.blogspot.se
Fanny,