SJÄLVMORD - Sluta förvara, börja förebygga

DET ÄR INGET ROP PÅ HJÄLP - DETTA ÄR DÖDLIGT ALLVAR.
Förra året, 2017, dog 1189st (säkra) kämpande individer i tragiskt självmord i Sverige. Ytterligare 355 fall registrerades men avsikten kunde inte styrkas.
(Källa: Folkhälsomyndigheten)

Tänk dig en relativt stor fest med ca 200 personer. Det är på ett ungefär en SJÄTTEDEL av de som dör av självmord varje år (då endast inräknat de säkra fallen). Tänk dig varje förälder, vän, släkting, bekant, partner, husdjur, dotter, son osv som blir av med någon de älskar. Att de dag ut och dag in går och trycker ner sig själva för att de tycker de kunde gjort mer. Vrider sig på nätterna i paniktårar för att deras älskade bror avsiktligt valt att avsluta sitt liv.
Så otroligt mycket outhärdliga lidanden, både för offret för psykisk sjukdom men även för omgivningen.


Och då har jag inte ens nämnt de tusenTUSENTALS människor som försöker ta sitt liv VARJE dag.

Varenda jädra dag dör ca 3 personer av självmord i Sverige, självdestruktiviteten bara ökar och ökar, människor bekämpar dag ut och natt in ett krig mot sig själva som de allra flesta inte tycks se att de kan vinna.

Jag är en av dem, som har tagit upp sjukhussängar på akuten med slangar i armarna och uppkopplad till EKG, körd med blåljus till akuten och blivit akut opererad. Legat tvångsvårdad (inlåst) på en sluten akutpsykiatrisk avdelning för att jag då lilla 14-åriga jag verkligen inte såg någon mening med att fortsätta leva. 14 år, jag hade precis kommit in i tonåren och blev frihetsberövad. som höll på av och till i ca 2-3 år. Att en 7-åring, 9-åring, 15-åring, 45-åring eller whatever åldern är har bestämt sig för att helt seriöst ta sitt liv, sluta existera, lämna ALLT och ALLA bakom sig, alltså... förstår ni ens hur dåligt den personen mår? Jag kan gå med på till viss del att självmord är en självisk handling, men precis som vi inte skyller på stroke-patienten som dog skyller vi heller inte på den som råkade drabbas av psykisk sjukdom.

För SISTA gången, psykisk sjukdom är inget VAL. Det är oftast en osynlig sjukdom som passerar osynligt med ett leende tills det är för sent. Och detta med för sent, psykvården är i min mening under ALL kritik som inte tar patienter på allvar innan de nästan precis hunnit förlora sitt liv.
Förebyggande psykvård är något som måste satsas så ofantligt mycket mer på, även sluten. Det ska inte behöva gå så långt att man blir inlåst, fastspänd i en bältessäng och bara hålls i förvar på en låst avdelning och ibland isolering under tortyr.

Så många bara lilla jag läser dagligen som inte får den hjälp de behöver eller förtjänar, och där var jag också en gång. I flera, flera år. Under hela min vårdtid som tvångsvårdad fick jag stå ut med sammanlagt över 100 tvångsåtgärder och i dagsläget lider jag av illa PTSD, på grund av vården.

Blir så frustrerad... minst sagt. Detta måste spridas!!!

www.fansans.se
P4 Sjuhärad granskar: Psykiatrin (liten del av min långa historia)

Gillar

Kommentarer

BellasKamp
BellasKamp,
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, har också varit den som tagit upp sjukhussängar pga självmordsförsök alltför många gånger i min tonår. Det är så sjukt att psykiatrin inte fungerar och att vårdköerna är så ofantligt långa. Kram! 💖
nouw.com/joywesterberg