Kategori:Psykisk ohälsa

”Ta dig en rejäl tankeställare.”

Detta inlägget är för er som inte riktigt förstår, vilken extrem daglig kamp psykisk sjukdom handlar om. Att man kämpar varje sekund, för att hålla ihop sig. Psykisk ohälsa syns inte alltid på utsidan. Snälla, fortsätt läs. Jag lovar dig, att för framtidens skull, läs och ta dig en rejäl tankeställare.

Tänk dig att du en dag vaknar upp, och du kan knappt resa dig på grund av smärtan i lederna eller musklerna. Du har en kraftig feber, en pulserande huvudvärk och kroppen skriker nästan när du försöker resa dig upp. Du kan knappt andas pga nästäppa, och illamåendet slår till såfort du reser dig.
Du lägger dig försiktigt i sängen igen och ringer din arbetsgivare eller skola och anmäler dig som sjuk. Det är en självklarhet, ellerhur? Din kropp fungerar inte som den normalt brukar göra, orken ligger på minus och kroppen säger emot.
”Det är inga problem, krya på dig och kom tillbaka när du känner dig bättre, inte ska väl du jobba när du mår såhär! Självklart inte.”

Tänk dig nu istället att smärtan i musklerna sitter i hjärnan istället. Mentalt. Kroppen skriker inte på samma sätt, men den skriker. Den skriker efter ro.
Den skriker efter viljan att forstätta leva, men tankarna och känslorna slåss tillbaka och säger nej, du är dålig. Du är usel, du är värdelös, du duger inte, hopplöst fall, kass. Det är som att någon pratar med dig inombords, och bara spyr ut hur värdelös du är.
Man gör en kraftanstränging som heter duga kan jag säga, och reser sig upp ur sängen. Väl där möts man av en vägg som man går rakt in i och faller tillbaka i sängen igen. Du kan inte gå upp. Det tar emot något så enormt.
Du har ingen feber, ingen influensa, inga fysiska symptom. Inget synligt, du är inte blek eller glansig i ögonen. Inget brutet ben, du KAN gå. Men, nej. DET KAN JAG INTE!
För jag ORKAR inte. Inte på sättet att jag är lat, utan för att jag mentalt (och i vissa fall går så långt som till fysiskt) inte orkar, kan inte hantera, kan inte klara av. Jag fungerar inte. Men det sitter i hjärnan.
”Jo hej, jag känner mig väldigt trött idag och kan nog inte komma till jobbet, jag sov bra inatt och så men jag orkar inte helt enkelt.” Skulle någon oförstående inom detta ämne ta det som en valid excuse att inte gå till jobbet/skolan? Nej. För så funkar det tyvärr inte.

VARFÖR tas inte psykisk sjukdom/ohälsa på lika stort allvar som fysisk sjukdom/ohälsa?

Jag kanske inte vill gå på idrotten pga min sociala fobi, men jag måste. Men den som har feber, hen slipper. Spelar roll om jag har ångest hela idrottslektionen och gråter hela natten sen, jag hade ju iallafall inte en förkyldning.

Det är så orättvist. Psykisk ohälsa skapar så många, obeskrivligt många, problem och hinder i ens vardag. Det finns inget ”botemedel” mot de flesta psykiska besvär.
Depression KAN man bli frisk från, men kom ihåg: det är en sjukdom. Ja, depression är en sjukdom.
Min ADD kommer jag leva med resten av livet. Jag får stöttning av medicin men jag kommer alltid ha en nedsatt initiativförmåga, extremt mycket mindre ork än ”normalt”, starkare impulsivitet och en hjärna som går på högvarv varje.vaken.sekund. Har jag tur slipper jag mardrömmar, men när de väl kommer kan jag inte fly in i sömnen heller.
Pga trauman och misstänkt PTSD kan jag knappt sova om nätterna, psykisk ohälsa DRABBAR HELA KROPPEN!

Du kanske äter sämre, sover sämre, rör på dig mindre, och STOPP! Är inte dessa de 3 viktigaste bas-faktorerna för en bra hälsa? Jo, precis. Klarar vi av att sköta om våran hälsa när vi är psykiskt sjuka? Nej. För det går inte. Har man ingen livslust eller ork, varför ska man? Man känner inget behov av det. Och hur mycket man än vill, så går det inte alltid, tyvärr.

Det är inte bara att ”rycka upp sig”. Jag hade inte genomlidit år av pissig tvångsvård om det var så lätt som att rycka upp sig. Då hade INGEN varit psykisk sjuk, om psykisk ohälsa bara var en form av lathet som man bara borde komma över och rycka upp sig och gå vidare i livet.

Tro mig, jag vill inte vara psykiskt sjuk. Jag vill gå i skolan som alla andra, få följa de livsmål jag ÄNTLIGEN fått. Ambitionerna och viljan är starka, men jag fungerar inte. Det går inte, hur mycket jag än vill.

PSYKISK OHÄLSA MÅSTE TAS PÅ ALLVAR! PSYKISK PROBLEMATIK ÄR EN DÖDLIG SJUKDOM, kolla på anorketikerna som svälter sig själva till döds, alla självmord som begås dagligen, självkskadare som jag t.ex som fått blodtransfusion pga blodvärdet är farligt lågt.

Är detta något som man bara ska vifta bort och ignorera? Varje sekund kämpar vi som lider av psykisk ohälsa, och eftersom det är en daglig kamp orkar vi inte hur mycket som helst.

Ignoransen kring detta måste stoppas, fördomarna krossas och ögon måste öppnas!

Gillar

Kommentarer

Thinkings
Thinkings,
Du är grym som berättar. Har vågat ta stegat att skriva lite om min psykiska ohälsa på min blogg. Men som du skriver i ditt inlägg de syns inte på utsidan men du själv bär med dig denna ständiga ångest/depression hela tiden. Du fightas med demoner egentligen som ingen annan än du själv ser och det är svårt att förklara för människor som inte förstår innebörden i det. Fortsätt kämpa som du gör! Du är gryyym!!
nouw.com/thinkings
annasundin
annasundin,
Modigt av dig att berätta. <3Jag har själv skrivit lite om psykisk ohälsa!
nouw.com/annasundin
egoettu
egoettu,
Väldigt bra skrivet. Jag själv lider av depression och står i kö för en utredning för jag är inte tillräckligt 'akut'. Det är så frustrerande att man nästan aldrig finner ord eller ork att försöka förklara för medmänniskor när de ändå inte fattar. Beundransvärt att du berättar. Och kom ihåg, om rösten någon gång skulle intala dig att du är ensam, snälla, vet att jag finns här för dig! Du är inte ensam. <3
nouw.com/egoettu