Kategori:Psykisk ohälsa

Tvångsmässig självdestruktivitet

Hej hörrni! 🙌🏼
Detta inlägget kommer handla om min bi-diagnos, nämligen mitt tvångsmässiga självskadebeteende.
Det kommer möjligtvis vara ett aningens känsligt inlägg, så ni vet.
Hur yttrar det sig på mig? Vad innebär det? Hur påverkar det min vardag? Varför har jag det? Vad är riskerna?

Jag skadade mig självmant första gången när jag var 10 år, sen började jag igen vid ungefär 13 års ålder. Det började som ångestdämpning och ett sätt att hantera alla känslor på, men ganska snabbt gick det över till ett beroende. Jag fick abstinens efter ett x antal dagar (ibland timmar) om jag inte skadat mig på något sätt. Jag kunde må någorlunda bra/vara ångestfri och skada mig ändå. Just för att det blev ett missbruk.
Senare gick det över till tvångstankar som yttrar sig ungefär såhär (bland annat): Dissociativa ”röster” i huvudet som skriker på mig att jag måste skada mig, att jag är dålig om jag inte gör det och att jag inte duger. Att jag är feg och värdelös.
Ett tvång att det måste bli värre än förra gången, annars ger sig inte tumultet i huvudet och jag mår bara sämre och sämre.
När skadan läkt måste jag göra nytt. Ångesten exploderar om allt på mig är... ”helt”.
Detta är ett stort problem för mig, jag skadar inte bara mig själv utan indirekt folk i min omgivning också.
Varje föremål vänds till ett vapen mot mig själv, varje sak jag ser kan jag göra nånting med för att skada mig själv. Nästan allting är en trigger.
Varför jag lider av detta vet jag inte exakt. Men det är nog mycket pågrund av min ADD, alla starka & överdrivna känslor samt en hjärna på högvarv bl.a var ju det som fick mig att skada mig från första början, sen gick det bara utför. Jag är en sån som lätt hamnar i mönster och har extremt svårt för att ta mig ur dessa.
Samt mitt dåliga självförtroende, självkänsla & självbild.
Det är inte bra eller hälsosamt att lida av självskadebeteende överhuvudtaget. Men just min tvångsmässiga självdestruktivitet har fått mig i så många dåliga lägen. Blodtransfusion, stygn, inläggningar, bältesläggningar, dropp, nära döden, dålig hälsa, svag i kroppen, orkeslös, röntgen, kedjerökning, fyllor, akuten, hjärnskakning, m.m...
Den yttrar sig på många olika sätt, men de tänker jag inte specifikt rabbla upp och gå in på för jag vill inte ge folk ”idéer”. Jag vill inte skada någon annan.

Det är en extrem daglig kamp, och den är inte lätt någonstans. Jag är dock väldigt envis, på gott och ont, och jag ger inte upp i första taget. Jag kämpar, och kommer göra till den dagen jag blir frisk!


Gillar

Kommentarer

psykiskohalsablogg
psykiskohalsablogg,
Hej fina du! Ramlade in på din blogg och vill bara säga att du verkar vara en fantastisk person. Har själv problem med självskadebeteende, och vissa stunder är det värre än andra. Precis som du så är det oftast tvångsmässigt, men ibland sker det på ren impuls. Hur som helst så hoppas jag att du får rätt hjälp. Jag har aldrig riktigt fått hjälp med mitt, men nu misstänker de ADHD(ADD) så förhoppningsvis får jag göra en utredning, låter ju ganska logiskt när man tänker på stormen i huvudet. Hoppas du får en fin dag, och kom ihåg att tvånget är ett tvång - och att ingenting egentligen blir bättre efter självdestruktivitet. Kramar i mängder <3
nouw.com/psykiskohalsablogg
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Vilket gripande inlägg! Så modigt att dela med dig av allt det här. <3
nouw.com/sofialissmyr
Yolanda ,
Har själv haft ett självskadebeteende. Det är jobbigt att leva med. Styrka till dig ♡
mittprivatakrig.wordpress.com/
gifta6570
gifta6570,
Men snälla söta du,,, stackare som ska behöva genomlida allt detta. Verkligen jättestrongt av dig att berätta det, men jag förstår att det är en del av ditt välmående att kunna göra det, samtidigt som du hjälper säkerligen någon med dina berättelser. Stackare vad du har skurit dig,, blir såå ledsen av att läsa en 10-13-åring ska behöva må sååå dåligt. Ta hand om dig nu söta du och må väl... // Kram Annelie
nouw.com/gifta6570
Amanda,
Känner igen mig så mycket. Skadade mig ofta flera gånger per dag, inte för att jag alltid hade massor med ångest, utan för att jag fick jättemycket ångest om jag INTE skadade mig.
Kram, stå ut och stå emot. <3
rehabilitering.forme.se
Emma
,
Du är inte bara stark som kämpar, du är ju grymt vacker! Kan inte sluta titta på dina bilder, du är verkligen så himla fin ❤
Amanda CL - Life is art,
det låter som att du beskriver mig under de åren jag skadade mig tvångsmässigt. det var fruktansvärt vad det fick mig att göra mot mig själv :/ men det går att komma ur det! jag skadar mig inte längre ❤️❤️❤️
amandacarlberg.se