Tvångsvården ifrågasätts

Hej hörrni!

Som vissa av er vet var jag med i Sveriges Radio för ett tag sedan ang. min tvångsvård.
Det blev många som delade, ifrågasatte vården och tyckte detta var fruktansvärt. Vilket det var.

Men, min intention är inte att svartmåla psykiatrin, för visst var några av bältesläggningarna befogade och enligt lag rätt, men det är just det att det hände olagligt - samt med maktmissbruk, övervåld & övergrepp många gånger. De felen inom slutenpsyk kan vara avgörande för en patients liv och/eller framtid, som det blivit för mig. Jag lever idag med PTSD och har varit nära på att mista livet många gånger på grund av bl.a dissociationerna denna diagnos gett mig.

Alla är vi människor, men inom sluten psykiatrisk tvångsvård/akutvård/specialistvård ska det inte ske flertalet olagliga händelser. Det ska inte heller förkomma hot från personal till patient och övervåld & övergrepp ska ingen behöva utsättas för och speciellt inte när det är meningen att man ska få VÅRD. Det är en stor brist inom svenska psykvården och det är inte okej att detta hände mig och har hänt/händer så många andra. Det får inte gå till såhär.

Ni kan läsa en jättebra debattartikel som skrevs efter min intervju av Kerstin Evelius (nationell samordnare psykisk ohälsa) om du trycker HÄR

Min intervju finns länkad i menyn på min blogg, men ni kan även hitta den HÄR

Nedan följer lite bilder, bl.a en kommentar från en f.d mentalskötare som kommenterade ett av mina inlägg där folk i stort sett påstod att bältesläggning är en bra metod (även om det inte följer lagen) samt en journalanteckning från min tid som tvångsvårdad där bältesläggningen var helt sjukt fel. Och på bilden med journalurklipp, ja dessa tillfällen kanske var anledning att lägga mig i bälte, men hela bakgrundshistorien står inte med eller vad som hände under tiden eller efteråt. Och att ligga fastspänd så länge, är omänskligt enligt mig.

Gillar

Kommentarer

elinsofiemagnell