Kategori:Psykisk ohälsa

Vad är LPT? (hur funkar det?)

Det är många som ofta frågar mig och andra vad LPT egentligen är - och vad det står för. Vad innebär det? Varför får man det?

LPT står för Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård.
Det innebär att du blir inlagd mot din vilja (tvångsinlagd) och får vård mot din vilja (tvångsvård).
Om du t.ex är på ett möte på psykiatrin och läkaren anser att det är såpass akut eller att du är en såpass stor fara för dig själv eller andra att du behöver läggas in, och du inte går med på det. Då kan det i vissa fall, beroende på hur stor riskfaktorn är, bli att du blir inlagd under LPT.
Alltså: du blir inlagd på slutenvården vare sig du vill eller inte. Det är en lag. Vårdnadshavare har ingen makt i detta heller.
Detta innebär att inne på avdelningen har de rätt att bl.a kroppsvisitera dig, ta till tvångsåtgärder (isolera, bältessäng, sond), låsa dörrarna på avdelningen osv.

Mina erfarenheter av tvångsvård/LPT:
Jag har har varit tvångsinlagd de flesta gånger jag blivit inlagd.
Detta har inneburit total panik och ilska från min sida, för vem vill bli inlåst? Är man såpass sjuk att man inte ens vill ha vård längre och ändå blir TVINGAD av lagen till det, klart man blir arg och förtvivlad?
Detta ledde till mååånga bältessläggningar, securitas-insatser, isolering, kroppsvisiteringar och mycket kaos. Extravak fick jag också under en period (alltså att man inte får göra NÅGONTING utan uppsyn av personal. Inte duscha själv, inte gå på toa själv, inte äta själv, inte sova ifred osv). Det var hemskt, men när jag tänker tillbaka var det det som krävdes och behövdes för att jag skulle hålla mig vid liv. På tvång, men ändå.

Vad tycker jag om Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård?
När jag har sjuk tyckte jag det var en vidrig omänsklig lag som bara gjorde skada.
Men när jag tänker nu i efterhand... det räddade mitt liv. Jag överlevde, inte mer än så, men jag överlevde. Och nu lever jag!
Det är inte lätt att få LPT, så det är inget läkarna slänger ut höger och vänster för skojs skull utan det är verkligen i akuta fall. Och är tvångsvård det som krävs för att rädda en persons liv, så okej då.
Dock kan mycket förbättras för de tvångsvårdade. Det är inte okej att bli behandlad som en trasdocka som jag blev emellanåt.
Själva lagen i sig är bra att den finns, men vården kan förbättras på sååå många sätt.

Ta hand om er!
Kram,
Fansan
❤️

Gillar

Kommentarer