Kategori:Psykisk ohälsa

Vågar inte somna

Hej hörrni ✨

Man säger ju att basen för ett bättre mående är mat, sömn & motion. Av dessa tre är sömn det absolut verkligen viktigaste för mig. Jag har redan pga min ADD väldigt förstärkta känslor, impulsivitet, en hjärna som går på högvarv och grova humörsvängingar. Utan sömn blir detta så mycket värre (och det kunde jag knappt tro att det gick för ett tag sedan).
Sömn är grunden till att jag ska må bra/bättre, och just nu funkar inte sömnen.
Jag har sedan år tillbaka ätit olika sömnmediciner som jag med nästan glädje tagit för att jag så gärna vill kunna somna. Men nu emellanåt struntar jag totalt i de, dricker massa koffein om möjligt och håller mig sysselsatt så jag inte ska somna. Men varför? Jo, mardrömmar.

Jag har hemska trauma-minnen från slutenvården och de hemsöker min hjärna även när jag sover, och det värsta är att jag inte vaknar, faktiskt. Jag måste alltså genomlida en hel natt av läskigt realistiska drömmar (jag har tillochmed emellanåt svårt att skilja på dröm & verklighet, så det är ännu mer extra jobbigt) som är trauma-relaterade, väldigt detaljerade, fruktansvärt jobbiga mardrömmar. Och alla handlar om antingen att jag är inlåst, grov självskada, tvångsåtgärder och liknande.

Det är extrema drömmar som leder till stressad & störd sömn vilket gör att jag då alltså inte får sova ordentligt ändå. Då väljer jag ärligt talat hellre att vara vaken, för i vilket fall så får jag inte någon ordentlig sömn.

Jag vet att detta är väldigt osunt tänkande och inte bra alls, men jag klarar verkligen inte av mardrömmarna. Jag lider mer än tillräckligt av detta när jag är vaken, och drömmarna är värre än mina tankar/minnen i vaket tillstånd, för drömmarna gör att det känns som att jag upplever det igen på en helt annan nivå än vad mina flashbacks gör.

Detta håller inte i längden, men jag har ju blivit intagen på vuxenpsyk och hade mitt första möte i december, och ska ha ett igen snart. Där ska jag få hjälp för min just nu misstänkta PTSD, och jag hoppas verkligen det kommer hjälpa... för detta fungerar inte.

Gillar

Kommentarer

sannanorenius
sannanorenius,
Jag har också PTSD från vården, väldigt jobbigt måste jag säga.. tack för att du delar med dig!❤
nouw.com/sannanorenius
Ingrid
,
Fundera på om du har fått mer/verkligare drömmar sedan du började med melatoninet. Det kan vara en biverkning. Kram!
Sofijah
Sofijah,
usch låter inte kul! Men rekommendera kedjetecke om inte du klara av o sköta sömn mediciner. Kram ❤
nouw.com/sofijah
Melinalinnea
Melinalinnea,
Du har säkert testat de men jag tyckte tyngdtecke var betryggande då jag hade värst med sömnen.. styrkekramar åt dig cooling!! De här fixar du!!
nouw.com/melinalinnea
evelinarou
evelinarou,
Vad fin du är! 😃
nouw.com/evelinarou
Nyponsoppan
Nyponsoppan,
JessyGunnarsson
JessyGunnarsson,
Stor kram till dig och måste säga att du är super fin! <3
nouw.com/jessygunnarsson
anonym ,

Jag hamnade på din blogg av en slump och kände bara att jag behövde skriva något. Jättetråkigt att Bup slutenvård behandlade dig så otroligt illa, det är helt oacceptabelt. Man ska inte bälta barn, man ska göra allt i sin makt för att undvika det. Jag har själv varit inlagd men dock turen med fantastisk personal. Men systemet känner jag igen, securitas blandas in och släppar/bär en utan att bry sig om att dem gör illa en. Trycker i dig medicin eller injecerar med tvång, isoloera dig och hoppas att du ska somna istället för att ta hand om dig. Det är jättefint av dig att ha styrkan att dela med dig och våga kämpa för en bättre vård. Det behövs, du behövs. Jag gick själv över till vuxenpyskiatrin för ett och ett halvt år sen, där finns det öppenvård som specialiserar sig mera och kan hjälpa dig bättre. Jag har även själv PTSD (dock av mina föräldras sexuella och fysiska våld) och jag vet att det kan vara outhärdlig, speciellt nätterna, mardrömmar som är omöjliga att vakna ifrån. Men vuxenpyskiatrin har hjälpt mig enormt mycket genom en behandling som heter DBT och jag hoppas verkligen att du får rätt vård nu, det förtjänar du. Jag kan känna att du är stark, du kommer sluta självskada, du kommer fixa det här. Ta bara dag för dag och validera dig själv. Önskar dig all lycka till! Kram!

...................